Babymassage, tijd voor jezelf en je baby! “Contact van huid op huid is voor kinderen net zo’n levensbehoefte als ademen en eten. Kinderen leren als eerste met hun lichaam. Met massage geef je ze een stevige basis mee voor een gezond en gelukkig leven.”

Happinez

Workshop

De workshop Shantala Babymassage duurt 2 uur en is voor baby’s vanaf 6 weken tot circa 9 maanden.

Wat wordt verzorgd

  • Gebruik van 100% natuurlijke massage olie
  • Kussens en matten
  • Koffie, thee

Wat neem je mee

  • Eén badhanddoek of wikkeldoek
  • Verschoning voor de baby
  • Voeding voor de baby
  • Een notitieblok en pen als je de oefeningen wilt opschrijven
    Tip: Trek soepel vallende kleding aan.

Shantala babymassage
Shantala babymassage is oorspronkelijk een vorm van totale lichaamsmassage die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging van baby’s. De Franse arts Frédérick Leboyer, bekend van zijn baanbrekend werk in de verloskunde en kindvriendelijke bevallingen, kwam in India in contact met moeder Shantala die haar kind masseerde zoals zij dat geleerd had van haar moeder. Drs. Leboyer was enthousiast en was van mening dat ouders in het Westen, naast alle hygiënische verworvenheden van de moderne tijd, hun kinderen ook deze warmte en geborgenheid zouden moeten geven, zodat ze kunnen opgroeien tot emotioneel evenwichtige mensen.

Wat doet babymassage?
De belangrijkste effecten van baby massage zijn dat de band tussen jou en je baby versterkt wordt en dat je leert zijn/haar lichaamstaal beter te begrijpen. De massage heeft een kalmerende invloed op het hele organisme. De tastzin wordt ontwikkeld, waardoor de baby leert met vertrouwen en zachtheid te reageren. Dit vertrouwen vormt een goede basis voor het opbouwen van een hechtingsrelatie. Door je baby regelmatig te masseren slaapt hij rustiger en dieper, de spijsvertering wordt beter, darmkrampjes en overstrekking verminderen.

Naast de babymassagetechnieken leer je in deze workshop tevens de specifieke ‘babytaal’ herkennen. Welke klanken gebruikt je kleintje om je iets duidelijk te maken? Welke betekenis heeft een specifiek huiltje? Denk hierbij aan het duidelijk maken van o.a. ‘honger of dorst, darmkrampjes of het ongemak van een volle luier. Alle baby’s over de hele wereld blijken dezelfde klanken te gebruiken!

Meer positieve invloeden
De massage heeft een belangrijke invloed op de hormoonproductie. Er is een daling van de hoeveelheid stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Daarnaast is er een stijging van het hormoon oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij gevoelens van tederheid en gebondenheid.

De babymassage wordt gegeven op de blote huid. De huid is ons grootste orgaan en in de huid zetelt de tastzin. De tastzin registreert alle signalen die door aanraking teweeg worden gebracht. En dit mechanisme is in staat om te registreren wat voor bedoeling een aanraking heeft. Een functionele aanraking, zoals het verschonen van een baby, geeft een heel andere beleving dan een liefdevolle knuffel of een massage.

Shantala babymassage kan extra waardevol zijn als je een kindje hebt wat veel huilt, niet goed groeit of te vroeg geboren is. Als je baby een beperking heeft, zich overstrekt, niet goed kan ontspannen is het tevens een prachtig middel om de rust terug te brengen.

Onderzoek TiBo
In Nederland is het effect van babymassage bij prematuren door TiBo onderzocht in het Slotervaart- ziekenhuis in Amsterdam. Uit dit (voor)onderzoek blijkt o.a. dat baby’s na massage een betere balans in de spierspanning (geen overstrekking) en een rustiger motoriek en hartactie hebben. De huid is na de massage soepel, warm en goed doorbloed. De baby’s drinken beter en vallen in een diepere slaap.

Daarnaast tonen andere onderzoeken aan dat te vroeg geboren baby’s die dagelijks gemasseerd worden, sneller toenemen in gewicht en lengte. Bovendien zijn ze alert en scoren goed op gedragstesten. Deze kinderen konden eerder uit het ziekenhuis worden ontslagen en waren bij thuiskomst niet vaak ziek. Acht maanden na ontslag was de interactie met de ouders minder vaak verstoord en ontwikkelden zij zich voorspoedig. (Clarcke, e.a.)

Kosten: € 30,-

De cursisten van de zwangerschapsyoga betalen € 25, –

Minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers