Babymassage, tijd voor jezelf en je baby! 

“Contact van huid op huid is voor kinderen net zo’n levensbehoefte als ademen en eten. Kinderen leren als eerste met hun lichaam. Met massage geef je ze een stevige basis mee voor een gezond en gelukkig leven.” ~ Happinez

De workshop Shantala Babymassage duurt 1,5 uur waarvan we max. 1 uur echt masseren. De cursus is voor ouders/verzorgers met een baby’s vanaf ongeveer 6 weken tot circa 5 maanden.

Na 5 maanden ben je nog steeds van harte welkom met je baby en kan er zeker nog gemasseerd worden, maar dan wordt je kindje wat beweeglijker en gaat het vaak kruipen of omrollen en kan het met masseren wat onrustiger voor de masseur zijn. Houd daar een beetje rekening mee 😉

De maximale leeftijd voor deze workshop is daarom ongeveer 9 maanden.

Minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers

Wat wordt verzorgd

  • Gebruik van 100% natuurlijke massage olie
  • Kussens en matten
  • Thee en wat lekkers

Wat neem je mee

  • Eén badhanddoek of wikkeldoek
  • Verschoning voor de baby
  • Voeding voor de baby

Kosten

Normaal tarief € 50,-

Voormalig cursisten van de zwangerschapsyoga van Yoginon € 45, –

Datum

Datum onbekend 

Tijd

Van 15.00 tot 16.30 uur

Locatie

Yoga & Rebalance centrum Yoginon

Lagendijk 3 | 1541 KA | Koog a/d Zaan

Aanmelden

Onderaan deze pagina kun je je inschrijven voor de workshop

Shantala babymassage
Shantala babymassage is oorspronkelijk een vorm van totale lichaamsmassage die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging van baby’s. De Franse arts Frédérick Leboyer, bekend van zijn baanbrekend werk in de verloskunde en kindvriendelijke bevallingen, kwam in India in contact met moeder Shantala die haar kind masseerde zoals zij dat geleerd had van haar moeder. Drs. Leboyer was enthousiast en was van mening dat ouders in het Westen, naast alle hygiënische verworvenheden van de moderne tijd, hun kinderen ook deze warmte en geborgenheid zouden moeten geven, zodat ze kunnen opgroeien tot emotioneel evenwichtige mensen.

Wat doet babymassage?
De belangrijkste effecten van baby massage zijn dat de band tussen jou en je baby versterkt wordt en dat je leert zijn/haar lichaamstaal beter te begrijpen. De massage heeft een kalmerende invloed op het hele organisme. De tastzin wordt ontwikkeld, waardoor de baby leert met vertrouwen en zachtheid te reageren. Dit vertrouwen vormt een goede basis voor het opbouwen van een hechtingsrelatie. Door je baby regelmatig te masseren slaapt hij rustiger en dieper, de spijsvertering wordt beter, darmkrampjes en overstrekking verminderen.

Meer positieve invloeden
De massage heeft een belangrijke invloed op de hormoonproductie. Er is een daling van de hoeveelheid stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Daarnaast is er een stijging van het hormoon oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij gevoelens van tederheid en gebondenheid.

De babymassage wordt gegeven op de blote huid. De huid is ons grootste orgaan en in de huid zetelt de tastzin. De tastzin registreert alle signalen die door aanraking teweeg worden gebracht. En dit mechanisme is in staat om te registreren wat voor bedoeling een aanraking heeft. Een functionele aanraking, zoals het verschonen van een baby, geeft een heel andere beleving dan een liefdevolle knuffel of een massage.

Shantala babymassage kan extra waardevol zijn als je een kindje hebt wat veel huilt, niet goed groeit of te vroeg geboren is. Als je baby een beperking heeft, zich overstrekt, niet goed kan ontspannen is het tevens een prachtig middel om de rust terug te brengen.

Onderzoek TiBo
In Nederland is het effect van babymassage bij prematuren door TiBo onderzocht in het Slotervaart- ziekenhuis in Amsterdam. Uit dit (voor)onderzoek blijkt o.a. dat baby’s na massage een betere balans in de spierspanning (geen overstrekking) en een rustiger motoriek en hartactie hebben. De huid is na de massage soepel, warm en goed doorbloed. De baby’s drinken beter en vallen in een diepere slaap.

Daarnaast tonen andere onderzoeken aan dat te vroeg geboren baby’s die dagelijks gemasseerd worden, sneller toenemen in gewicht en lengte. Bovendien zijn ze alert en scoren goed op gedragstesten. Deze kinderen konden eerder uit het ziekenhuis worden ontslagen en waren bij thuiskomst niet vaak ziek. Acht maanden na ontslag was de interactie met de ouders minder vaak verstoord en ontwikkelden zij zich voorspoedig. (Clarcke, e.a.)

Ben je ook enthousiast geworden?

Geef jezelf en je kindje dan op voor deze super leuke workshop!