Restorative (herstellende) Yoga is een cadeautje voor jezelf.

Een yoga vorm die geen inspanning vraagt, maar daarentegen een groot effect teweeg brengt. Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer meditatief dan actief. Rust, zachtheid en herstel zijn de kernwoorden voor deze yogastijl.

Deze yoga vorm is zeer geschikt bij stress gerelateerde klachten (overspannenheid, Burn-out), maar ook bijvoorbeeld bij blessures of ziekten. Tevens een erg fijne yogavorm voor vrouwen in de eerste maanden na een bevalling en vrouwen in de overgang.

Je lichaam wordt ondersteund door kussens (bolsters) en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen. De poses worden langer aangehouden (in zo min mogelijk weerstand, soms wel 10 of 15 minuten) dan in een Hatha en Yin Yoga les, zodat je van spanning geleidelijk over kunt schakelen naar volledige ontspanning.

De focus is op de ademhaling en de hele les is gericht op het verstillen van de mind en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je optimaal kunt ontspannen. Vooral de gebieden van schouders, rug, bekken en heupen worden in verschillende poses uitgenodigd om te ontspannen.

Restorative Yoga is een tegenpool van de meer dynamische flow lessen en ook een mooie aanvulling op bijvoorbeeld Hatha, Vinyasa en Ashtanga Yoga.